El Tintal Public Library

Address
Avenida Ciudad de Cali # 6b – 49
Country
Colombia
City
Bogotá
Area
6650 mt2
Author(s)
Daniel Bermúdez Samper, Architect
Colaborators
Diego Buriticá, Jaime Romero, Javier Ruiz, Fabián Medina, Mauricio Medina, Architects
Owner
Bogota’s Office of the Mayor Office of Education of the District Biblored (Public Library Network)
Structural Engineer
Hernán Sandoval Arteaga, Engineer
Soil survey
Luis Fernando Orozco Rojas, Enginner
Water and sanitary installation
Rafael Hernández, Engineer
Electrical and telephone installation
Jaime Sánchez, Engineer
Acoustic Project
Gonzalo Durán, Engineer
Lighting Design
Maria Teresa Sierra, Architect
Construction Company
Conconcreto Partnership – Cusezar

Artículos del 22 de Junio/99, 29 de junio/01, El Espectador y 23 de Junio en La Revista Ambientes del El Espectador. Artículos en El Tiempo del 22 y 30 de Junio del 2001. Revista Noticreto. Revista AXXIS No. 106 de Septiembre de 2001 y Revista Axxis No.108. Revista Noticreto No.65. Libro de la Bienal del año 2000. Artículo, la Vanguardia del 26 de Diciembre de 2002, Barcelona (España). Revista Arquitecturas No. 9, 2003. Revista Escala – Edición Especial de Bibliotecas 2004. Concreto – Colombia 1994-2004, Arquitectura, Ingeniería, Estética – Asocreto. Archivos de Arquitectura Antillana AAA-19, Arq 2004 Colombia, República Dominicana, Septiembre 2004. Revista Enlace – Arquitectura y Diseño, Año 17 No. 3, Marzo 2007, México / Revista Cromos. El Señor de la Luz. 2007 / Revista Mundo No. 16 – Daniel Bermudez, El Arquitecto De La Luz.
DESCRIPTION

“El Tintal” Public Library emerges as a result of a dual effort: refurbishing an obsolete structure that formerly housed a garbage processing plant, and transforming the original 12.3 acre (5 hectares) lot into a public park settled at the busy intersection of the Avenida Ciudad de Cali and 6th Street. The original building, rescued from a state of decay, consisted of a factory-like nave, 25 meters wide by 72 meters deep, distributed in two lofty stories, for a total area of 3,600 square meters (38,750 Sq. Ft.). Its solid concrete structure with long spans was suitable to be adapted to a new use, thus emphasizing its hefty and industrial outlook. A great ramp 75 meters long, formerly used to download the garbage into the compactors, becomes the building’s main access to both its first and second floors. Similarly, it serves as a means of interaction with the park, as it merges with the existing “El Burro” swamp, conforming thus, a rich green belt for the neighborhood.

Considering that the original factory-like structure influenced the design proposal as far as its shape, distribution and construction, the project gives special attention to an optimized use of the space for its future use. This results in innovative lighting and natural ventilation solutions.

At the second floor, where the industrial processes used to be put into effect, a spacious, 7 meters high reading room was created, with seven massive skylights at its roof, which capture a great deal of natural sunlight without sun heat. As a complement to these, the reading room has been provided with a series of “sunlight pockets” on its sides, which enable optimum levels of natural sunlight. Additionally, two generously sized storefront system windows selectively frame two of the most distinctive features from the distant landscape: Bogota’s Sabana and its eastern mountains. Keeping in mind that the sanitary services are isolated within a central staircase, the typical floors are, therefore, completely clear, allowing total flexibility, as well as a significant sense of spaciousness.

The first floor has been provided with a wide hallway, flanked by a sequence of circular window openings, that lead to several of the library’s departments, and is arranged in such a way that, on one end, we can find the auditorium, and at the opposite end, a children’s room. Preserving the original floor-to-floor voids, there is a mezzanine with office space, and video and audio libraries.

To remain faithful to the original factory outlook of the structure, its roof displays the use of steel beams and metal panels, as well as very effective sound-absorption materials. The loading dock and the utility rooms, located outside from the main building, connect directly with the central vertical circulation unit (service stairs, elevator and janitorial rooms), achieving maximum efficiency. The concrete elements of the original structure were left to remain. New structural and architectural components were poured using clear tone concrete, with its surface subsequently tooled to obtain a rough texture that enhances the limestone of the design mix, which intensely reflects sunlight.