Library and Auditorium

Address
Calle 22A # 3-37
Country
Colombia
City
Bogotá
Area
3418 mt2
Author(s)
Daniel Bermúdez Samper, Architect
Colaborators
Jaime Romero, Adolfo Sastre, Plinio Bernal, Mauricio Medina, Andrés Rodríguez, Henry González, Ar
Owner
Universidad Jorge Tadeo Lozano
Structural Engineer
Hernán Sandoval Arteaga y Cía. Ltda
Soil survey
Sáenz Ruiz Cadena & Cía. Ltda.
Water and sanitary installation
Alvaro Tapias, Engineer.
Electrical and telephone installation
Jaime Sánchez, Engineer – SM&A Ltda.
Budget and Programming
Payc Ltda.
Acoustic Project
Construcciones Acústicas Ltda.
Lighting Design
María Teresa Sierra, Architect.
Vertical traffic study
Rafael Beltrán, Engineer.
Construction Company
Conconcreto S.A.
Project Management
Payc Ltda.

Revista Escala – Edición Especial de Bilbiotecas 2004. 

Concreto – Colombia 1994-2004, Arquitectura, Ingeniería, Estética – Asocreto. 

Anuario de Arquitectura y Diseño 06 – Axxis – Ediciones Gamma, 2005. 

Revista Proyecto Diseño No. 34 – Mayo- Julio 2004. 

Serie Erase una vez un Edificio... por Rafael Villazón Godoy, Universidad de los Andes – Facultad de Arquitectura, 2006. 

Archivos de Arquitectura Antillana AAA-19, Arq 2004 Colombia, República Dominicana, Septiembre 2004. 

Publicaciones varias periódico El Tiempo y El Espectador. 

Guia Elarca de Arquitectura Tomo 4 – Bogotá Centro Histórico, 2007. 

Revista Mundo No. 16 – Daniel Bermudez, El Arquitecto De La Luz.

DESCRIPTION:

This project consists in the development of a building and a little square, in order to turn these into elements that will connect Universidad Jorge Tadeo Lozano’s  campus with the surrounding urban environment. The objective is to bring back to life a block of deteriorated residential and industrial buildings, making the area suitable for public traffic and use.

Formally, the building’s shape results from placing a 47m wide cube atop of another cube 40m wide. This creates a spacious, sheltered walkway on its perimeter, covering the sidewalks on both calle 22 and carrera 4a. With a total height of 30 m, the building is distributed on four stories, with finish-to-finish heights ranging from 3.4 to 6.1 meters.

The building is positioned on the site so that its main entrance, along with its generous windows, are found on the Northeastern side, capturing the stunning view of Cerro de Monserrate (one of Bogota’s most prominent natural landmarks), and bringing in natural sunlight, as well as the much sought-after morning warmth to the building’s main spaces.

In contrast, the building’s South and West elevations are shut, thus blocking the disrupting early-evening sun, as well as the noisy urban environment and the seldom attractive view over adjacent, disarrayed block interiors. Isolation from unwanted noise, as much as an adequate handling of lighting, acoustics, solar protection and user’s traffic flow represent important factors to balance. Innovative and rational solutions to these variables enable an appropriate interior space vs. proposed use relationship.

With 9,700 m2 of gross area, the building program includes a main vestibule, auditorium, special event rooms, library, chairman’s office, and University board’s room.

The auditorium, located on the first floor, can accommodate a variety of musical situations, including symphonic ensembles, chamber music, etc. This is made possible by the use of tempered glass panels that, along with a system of movable cubic elements, allow for great flexibility in matching the reverberation coefficient required for any given event

The library takes the 2nd and 3rd floors, which are linked by a staircase and a huge floor-to-floor void on the northeast corner of the building. Within those two floors, we find rooms and office space that incorporate an open-shelf system, which results in maximum flexibility of use. The roof is provided with a diversity of zenithal sunlight systems that, besides shaping up its roof, bring daylight to the interior spaces, while keeping direct sunlight at bay, avoiding reading disruption.

Structurally speaking, the typical floors (2,200 m2 each), are supported by nine square-shaped columns, making it possible to generate spans of about 15 m, and overhangs of 3.5 m. These massive hollow elements (3.6 m each side), give a distinctive shape to the conference rooms, and conceal within themselves mechanical ducts, technical rooms, plus extra acoustic elements inside the auditorium.

The building’s main structure, as well as its interior and exterior walls are made of the same material: white concrete with a scraped surface. This treatment gives the whole setup a luminous, cohesive and imposing outlook.